Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази ясен ангажимент към

...
 Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази ясен ангажимент към
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН се ангажира да работи за денуклеаризация на Северна Корея

 Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрази " явен ангажимент " към денуклеаризацията на Северна Корея по време на визитата си в Сеул, седмици откакто Пхенян разгласи, че е " подготвен да активизира " своите сили за въздържане, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Бих желал да потвърдя още веднъж нашия явен ангажимент за цялостна, подлежаща на инспекция и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров, на Северна Корея ", съобщи Гутериш на среща с президента на Южна Корея Юн Сук-йол. Това е " жизненоважна цел за гарантиране на мир, сигурност и непоклатимост в целия район " добави Гутериш.

Преди да дойде в Сеул през вчерашния ден генералният секретар на Организация на обединените нации беше в Япония, където изнесе тирада във връзка 77-ата годишнина от хвърлянето на атомна бомба над Хирошима. По време на визитата си на японския архипелаг в понеделник той повтори предизвестието си за ужасните последици от потреблението на атомните оръжия, което насочи в Ню Йорк предходната седмица на основна конференция за Договора за неразпространение.

" Свидетели сме на радикализиране на геополитическата обстановка, което кара риска от нуклеарна война още веднъж да се трансформира в нещо, което не можем да забравяме “, съобщи той на конференция в Токио в понеделник.

През последните седмици Вашингтон и Сеул неведнъж предизвестиха, че Северна Корея се готви за нов, седми следващ нуклеарен опит.

 

Режимът на Ким Чен Ун организира рекордна серия от проби на оръжия тази година, в това число на междуконтинентална балистична ракета, за първи път от 2017 година През юли Ким Чен-ун увери, че страната му е " подготвена да активизира " силите си за нуклеарно въздържане при положение на боен спор със Съединени американски щати или Южна Корея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР